Voetreflextra
Commissarislaan 109
8016 LL        Zwolle
Tel:     038-7850417           
info@voetreflextra.nl
ę 2012 - 2017   F. Heideveld
VoetreflexPlusTM
Wat is Voetreflextherapie
[naar boven]

Het is al enkele duizenden jaren bekend dat het stimuleren van bepaalde plekken op het lichaam en dan met name op de voet een helend effect heeft op het lichaam en de geest.
Opmerkelijk is het dat deze technieken, die van generatie op generatie zijn doorgegeven, nu nog steeds op grote schaal worden toegepast. Dit zegt veel over de effectiviteit ervan.
De oorsprong ligt zeer waarschijnlijk in het midden en verre Oosten. Dr. William H. Fitzgerald introduceerde deze techniek in 1913 in Amerika en vanaf dat moment is de belangstelling voor deze therapie wereldwijd alleen maar toegenomen.

Voetreflextherapie kent een holistische benadering, dat wil zeggen dat de mens als een geheel wordt gezien, een ziekte of klacht staat niet los van de rest van het lichaam.
VoetreflexPlusTM
In de Traditionele Chinese Geneeskunde kent men niet de scheiding tussen lichaam en geest. Het lichaam wordt gezien als ÚÚn dynamisch geheel welke voortdurend in wisselwerking staat met zijn eigen systemen en de  omgevingselementen. De laatste jaren zien we in het westen dat de hier gehanteerde scheiding tussen lichaam en geest niet meer zo scherp getrokken kan worden en derhalve aan het vervagen is.

Een klacht of ziekte wordt vanuit de Chinese benadering veroorzaakt door een verstoring van het dynamisch evenwicht, wat meestal wordt aangeduid als een blokkade van de energie die bij een gezond mens vrijelijk kan stromen.

Op de voet, waar zich 30.000 zenuwuiteinden bevinden, zijn plekken  die in contact staan met o.a. alle organen, waarvan de hersenen er ÚÚn is. In de praktijk houdt dit in dat de werking van  veel lichaamsfuncties kan worden be´nvloed door op deze specifieke punten druk uit te oefenen of te masseren.
Recent hersenonderzoek (FMRI-scans) en normaal MRI onderzoek heeft inmiddels bij meerdere wetenschappelijk gepubliceerde  studies aangetoond dat door gerichte stimulatie van zones op de voet de doorbloeding van de hieraan gerelateerde hersengebieden omhoog gaat, en dat bijvoorbeeld organen die via de voet gestimuleerd worden direct een hogere doorbloeding laten zien.

Voetreflexologie geeft de mogelijkheid om een groot aantal uiteenlopende klachten gunstig te be´nvloeden doordat het zelfgenezend vermogen van het lichaam op een heel directe wijze kan worden be´nvloed, via gerichte stimulatie.
De Chinese wijze waarop gemasseerd wordt verschilt van de westerse  niet alleen qua behandeling maar ook de manier waarop de therapeut de massages uitvoerd. De therapeut gaat meer mee met de "flow" van de behandeltechniek, hierdoor kan de masseur tijdens de behandeling ontspannen blijven.
Bij de Chinese benadering worden niet alleen de zones op de voet betrokken maar ook de diverse meridiaanbanen op de onderbenen kunnen worden meegenomen. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede. In mijn praktijk kunnen ook de punten en meridiaanbanen op bijvoorbeeld de handen, de arm, het hoofd en de rug bij de behandeling worden betrokken.
   
VoetreflexPlusTM is een combinatie van de authentieke Chinese - en de Westerse benadering van Voetreflexzonetherapie. Tijdens de driejarige, door Total Health ontwikkelde opleiding tot therapeut, wordt er veel aandacht besteed aan de Chinese filosofie en theorie omtrend de werking van het menselijk lichaam en het ontstaan van klachten. Door het bijeenbrengen van deze verschillende methodes en inzichten heeft de therapeut veel extra's te bieden.
Het kennen  van de acupunctuurpunten en de verschillende meridiaanbanen maakt het mogelijk om heel gericht lichaamsfuncties te  be´nvloeden, hetgeen een groot voordeel is van deze gecombineerde benadering.