Cupping

Een korte inleidingcupping1

Bij cupping wordt een vacuüm gecreëerd boven de huid, door de lucht in een klein kopje te verwarmen of door de lucht eruit te zuigen.

Cupping is niet iets nieuws, het wordt al heel lang toegepast. Zo heeft men bewijzen gevonden die meer dan 3000 jaar teruggaan. In de Ebers Papyrus, één van de oudste medische geschriften, wordt beschreven hoe 1500 jaar voor onze jaartelling het werd toegepast door de egyptenaren. In China gaan de oudste archeologische vondsten terug tot ruim 1000 jaar voor Christus. In het oude Griekenland beschrijft Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, hoe cupping gebruikt wordt voor interne ziektes en bij problemen met het bewegingsapparaat. De methode heeft zich in diverse vormen verspreid zowel in Azië als in het westen.

Er zijn twee soorten cupping, dry cupping en wet cupping. In het westen wordt voornamelijk dry cupping toegepast.

Het grote onderscheid is dat bij dry-cupping geen bloed vloeit en bij wet-cupping door het aanbrengen van kleine incisies wel.

De werking van cupping

Zoals hierboven al beschreven wordt bij cupping op specifieke plaatsen boven de huid een onderdruk gecreëerd. Door deze onderdruk wordt op die plek de doorbloeding gestimuleerd. Niet alleen heeft de onderdruk effect op de doorbloeding van de huid, maar tevens op de daarondergelegen weefsels zoals spieren en de werking van het lymfesysteem. Door de verhoogde doorstroming worden afvalstoffen beter afgevoerd en wordt het lichaam geholpen om beter te functioneren. De combinatie van de kennis over acupunctuurpunten en de techniek van het cuppen kan tot een versterkt effect van de behandeling leiden, zodat stagnaties heel gericht en effectief kunnen worden verholpen.

Als de onderdruk wordt gecreëerd met een pompje heeft de behandelaar een betere controle over de sterkte van de onderdruk. Na een behandeling kunnen ronde verkleuringen te zien zijn. De rode plekken op de huid zijn geen bloeduitstortingen zoals we die kennen nadat we onszelf gestoten hebben. De rode verkleuringen nemen, als je meerdere behandelingen hebt gehad, qua intensiteit af. Bij een normale conditie zullen de verkleuringen binnen een aantal dagen volledig zijn verdwenen.

Cupping in mijn praktijkcupping site1

Cupping wordt veel toegepast om blokkades op te heffen en om afvalstoffen te laten afvoeren. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet bij griep, kortademigheid en bronchitis. Maar ook bij pijnklachten aan de nek, rug en schouders.

Naast het feit dat de doorbloeding en het lymfestelsel worden gestimuleerd, heeft het ook een positief effect op het zenuwstelsel.

Bij veel massages die de meridiaanbanen stimuleren maar ook als de afzonderlijke acupunctuurpunten worden behandeld, kan cupping een mooie aanvulling zijn op de reeds geboden technieken. Uiteraard zal het gebruiken van cups altijd in overleg gaan en het is voor een effectieve massage en of voetreflexbehandeling geen noodzaak.

Eén van de manieren waarop cups kunnen worden ingezet en die hiernaast niet is toegelicht, is het masseren met cups.

Hiervoor wordt de huid eerst met olie gemasseerd waarna met de geplaatste cups een massage wordt uitgevoerd. Dit geeft een intense, diepe massage.

Na de behandeling is het raadzaam om extra water te drinken, om zo de afvalstoffen beter te kunnen afvoeren.