Gua-Sha


Een korte inleiding

Gua-Sha is een eeuwenoude massagetechniek waarbij met de rand van een glad voorwerp korte schrapende bewegingen over de huid worden gemaakt.

Deze zogenaamde schraaptechniek wordt toegepast op een ingeoliede huid zodat deze niet beschadigd en daarnaast bevat de gebruikte olie speciale kruiden om het effect te vergroten.

Vaak wordt gebruik gemaakt van een speciale, van jade vervaardigde, schraper.

Gua-sha wordt met name toegepast om te ontgiften en de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te stimuleren.

Daar waar de techniek wordt toegepast kleurt de huid rood, hoewel dit een behoorlijk heftig beeld kan opleveren is het niet een pijnlijke behandeling.

De rode plekken op de huid zijn geen bloeduitstortingen zoals we die kennen nadat we onszelf gestoten hebben. De rode verkleuringen nemen, als je meerdere behandelingen hebt gehad, qua intensiteit en aantal af. Bij een normale conditie zullen de verkleuringen binnen een aantal dagen volledig zijn verdwenen.

Het wordt in het verre oosten veel toegepast, met name bij verkoudheid, koorts en spierpijn. Omdat veel klachten voortkomen uit het feit dat er stagnaties zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen, kan Gua-Sha ook bij veel klachten wat betekenen.

Gua-Sha in mijn praktijk

In mijn praktijk gebruik ik altijd een Gua-Sha steen. Deze kan van Jade of Rozenkwarts zijn.gua sha site 2

Een behandeling zorgt ervoor dat de Qi en het bloed weer beter kunnen stromen. Het stimuleert derhalve het immuunsysteem en de bloedsomloop, zodoende worden de vrijgekomen afvalstoffen afgevoerd waardoor de stagnaties worden opgeheven. (Na een behandeling is het aan te raden om extra water te drinken.)

Deze massagevorm kan tevens gekozen worden om klachten als hoofd-, schouder-, nek, rug- of spierpijn te behandelen, waarbij de patient vaak al tijdens de massage aangeeft dat het beter aanvoeld dan voorheen.

Qua-Sha kan als aanvulling of onderdeel van een andere massagetechniek worden meegenomen. Omdat steeds vanuit de Chinese visie gewerkt wordt kunnen combinaties van verschillende vormen van massage erg doeltreffend zijn. Uiteraard altijd in overleg met u.