Wat is Voetreflextherapie

waterval2site

Het is al enkele duizenden jaren bekend dat het stimuleren van bepaalde plekken op het lichaam en dan met name op de voet een helend effect heeft op het lichaam en de geest.

Opmerkelijk is het dat deze technieken, die van generatie op generatie zijn doorgegeven, nu nog steeds op grote schaal worden toegepast. Dit zegt veel over de effectiviteit ervan.

De oorsprong ligt zeer waarschijnlijk in het midden en verre Oosten. Dr. William H. Fitzgerald introduceerde deze techniek in 1913 in Amerika en vanaf dat moment is de belangstelling voor deze therapie wereldwijd alleen maar toegenomen.

Voetreflextherapie kent een holistische benadering, dat wil zeggen dat de mens als een geheel wordt gezien, een ziekte of klacht staat niet los van de rest van het lichaam.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde kent men niet de scheiding tussen lichaam en geest. Het lichaam wordt gezien als één dynamisch geheel welke voortdurend in wisselwerking staat met zijn eigen systemen en de omgevingselementen. De laatste jaren zien we in het westen dat de hier gehanteerde scheiding tussen lichaam en geest niet meer zo scherp getrokken kan worden en derhalve aan het vervagen is.

Een klacht of ziekte wordt vanuit de Chinese benadering veroorzaakt door een verstoring van het dynamisch evenwicht, wat meestal wordt aangeduid als een blokkade van de energie die bij een gezond mens vrijelijk kan stromen.

Op de voet, waar zich 30.000 zenuwuiteinden bevinden, zijn plekken die in contact staan met o.a. alle organen, waarvan de hersenen er één is. In de praktijk houdt dit in dat de werking van veel lichaamsfuncties kan worden beïnvloed door op deze specifieke punten druk uit te oefenen of te masseren.

 

VoetreflexPlusTM

VoetreflexPlusTM is een combinatie van de authentieke Chinese - en de Westerse benadering van Voetreflexzonetherapie. Tijdens de driejarige, door Total Health ontwikkelde opleiding tot therapeut, wordt er veel aandacht besteed aan de Chinese filosofie en theorie omtrend de werking van het menselijk lichaam en het ontstaan van klachten. Door het bijeenbrengen van deze verschillende methodes en inzichten heeft de therapeut veel extra's te bieden.voetreflextra5

acupunctuur puntenDe Chinese wijze waarop gemasseerd wordt verschilt van de westerse niet alleen qua behandeling maar ook de manier waarop de therapeut de massages uitvoerd. De therapeut gaat meer mee met de "flow" van de behandeltechniek, hierdoor kan de masseur tijdens de behandeling ontspannen blijven.

Bij de Chinese benadering worden niet alleen de zones op de voet betrokken maar ook de diverse meridiaanbanen op de onderbenen kunnen worden meegenomen. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede. In mijn praktijk kunnen ook de punten en meridiaanbanen op bijvoorbeeld de handen, de arm, het hoofd en de rug bij de behandeling worden betrokken.

Het kennen van de acupunctuurpunten en de verschillende meridiaanbanen maakt het mogelijk om heel gericht lichaamsfuncties te beïnvloeden, hetgeen een groot voordeel is van deze gecombineerde benadering.